Ο συγγραφέας που τα είδε όλα

Στις 24 Απριλίου του 1731 φεύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο ο Ντάνιελ Ντεφόε. Ο Ντεφόε, γεννημένος στις 13 Σεπτεμβρίου του 1660, ήταν ίσως ο σημαντικότερος Άγγλος συγγραφέας, αφήνοντας πίσω του πάνω από 500 βιβλία, φυλλάδια και άρθρα πάνω σε όποιο θέμα φανταστείς.

Δεν καταλαβαίνω τη φάση με τις περούκες της εποχής.

Το διασημότερο μυθιστόρημά του ήταν ο Ροβινσώνας Κρούσος. Είναι η φανταστική αυτοβιογραφία ενός ναυαγού, που πέρασε 28 ολόκληρα χρόνια σε ένα απομακρυσμένο τροπικό νησί, κοντά στο Τρινιντάντ. Στη διαμονή του στο νησί, αντιμετώπισε από κανίβαλους, έως προδότες. Και γνώρισε τον Παρασκευά. Ο Ντεφόε, θεμελίωσε το αγγλικό μυθιστόρημα.

Και τώρα, θα αιτιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου. Ο Ντεφόε, έζησε περίπου 70 χρόνια. Και μέσα στα χρόνια της ζωής του, πρόλαβε και τα είδε όλα. Όλα όμως.

01. Η Μεγάλη Πανώλη του Λονδίνου

Ξεκινάμε με τα γεγονότα που πρόλαβε και έζησε ο Ντεφόε. Για αρχή, το 1665, 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη Μεγάλη Πανώλη του Λονδίνου. Νέκρα.

Βγάλτε έξω τους νεκρούς σας. Πρέπει να καούν.

02. Η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου

Την αμέσως επόμενη χρονιά, αυτή του 1666, με τον Ντεφόε να είναι μόλις έξι ετών, ξεσπά η Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου. Η γειτονιά του καίγεται ολοσχερώς. Μένουν όρθια μόνο τρία σπίτια. Ένα, ήταν το δικό του.

Η μεγάλη φωτιά του Λονδίνου.

03. Επίθεση από ολλανδικό στόλο

Το 1667, την επόμενη χρονιά της Μεγάλης Πυρκαγιάς, ένας ολλανδικός στόλος περνά από τον ποταμό Τάμεση και επιτίθεται στο Τσάθαμ, συνοικία του Λονδίνου. Μένει γνωστή ως η Επιδρομή του Μίντγουεϊ.

Η επιδρομή στο Μίντγουεϊ των Ολλανδών.

04. Ο θάνατος της μητέρας του

Ο Ντάνιελ Ντεφόε, χάνει τη μητέρα του σε ηλικία μόλις 10 ετών. Τα πλήγματα συνεχίζονται. Ακάθεκτα.

05. Ο προβληματικός γάμος με τη Μαίρη

Το 1684, ο Ντεφόε παντρεύεται τη Μαίρη Τάφλεϊ. Είναι η κόρη ενός Λονδρέζου εμπόρου. Παίρνει μια γερή προίκα, 3.700 λιρών Αγγλίας. Λόγω των χρεών του, ως έμπορος, και των πολιτικών προβλημάτων που προκαλούν τα γραπτά του, ο γάμος του, πιθανότατα, ήταν πολύ δύσκολος.

Διήρκεσε 50 χρόνια. Απέκτησαν μαζί οκτώ παιδιά, εκ των οποία επέζησαν τα έξι.

06. Παίρνει τη λάθος πλευρά σε εξέγερση

Το 1685, εντάσσεται στην Εξέγερση του Μονμάουθ. Βρίσκεται στους χαμένους, συλλαμβάνεται, αλλά τελικά, λαμβάνει χάρη και απελευθερώνεται.

07. Πόλεμος με τη Γαλλία και σύλληψη

Ο νέος βασιλιάς και οι πολιτικές του, οδηγούν την Αγγλία σε σύγκρουση με τη Γαλλία. Οι εμπορικές του δραστηριότητες ζημιώνονται ολικά. Το 1692, συλλαμβάνεται για ένα χρέος ύψους 700 λιρών Αγγλίας, αν και τα συνολικά του χρέη ανέρχονταν μάλλον σε 17.000 λίρες Αγγλίας.

08. Ο Ντεφόε σε κύφωνα!

Ο Ντεφόε, σε κύφωνα. Το όργανο αυτό ήταν ένα πλέγμα από κυρτά ξύλα έτσι ώστε να κρατά από τον αυχένα τον τιμωρούμενο σκυφτό και ακίνητο.

Ο θάνατος του βασιλιά Γουλιέλμου του Γ’, το 1702, δημιούργησε για άλλη μια φορά πολιτική αναταραχή στη χώρα. Στο θρόνο ανεβαίνει η βασίλισσα Άννα. Αρχίζει αμέσως επίθεση ενάντια στους διαφωνούντες με την Εκκλησία της Αγγλίας. Τα κείμενα του Ντεφόε και οι πολιτικές του δραστηριότητες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την τοποθέτησή του σε… κύφωνα στις 31 Ιουλίου 1703.

09. Φυλακή

Μετά από τρεις μέρες στον κύφωνα, σε δημόσια θέα, ο Ντεφόε μπαίνει στη φυλακή Νιουγκέιτ. Απελευθερώνεται με τη συμφωνία πως θα εκτελέσει χρέη κατασκόπου για το κόμμα των Συντηρητικών.

10. Η Μεγάλη Καταιγίδα του 1703

Μέσα σε μια εβδομάδα από την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, ο Ντεφόε γίνεται μάρτυρας της Μεγάλης Καταιγίδας του 1703. Προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Λονδίνο και Μπρίστολ, ξεριζώνοντας εκατομμύρια δέντρα και σκοτώνοντας πάνω από 8.000 ανθρώπους, ως επί το πλείστον στη θάλασσα.

Νομίζω πως πειστήκατε. Και νομίζω πως έτσι φτιάχνονται οι μεγάλοι συγγραφείς. Πρώτα ζουν. Μετά γράφουν…