Ο ήλιος. Από γωνιές του ηλιακού μας συστήματος.

Ίσως πια, στο μυαλό μας να έχουμε εικόνες από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα διαστημικά ταξίδια άλλωστε, επανδρωμένων ή μη σκαφών, έχουν βοηθήσει την ζωηρή φαντασία μας.

Ωστόσο, πως θα σου φαινόταν να μπορώ να σου δείξω τη θέα του ήλιου από οικόπεδα με καταπληκτική θέα που δεν είναι στην… γη;

Ό,τι θα δεις από ‘δω και κάτω, είναι η δουλειά του Ron Miller, που προσπάθησε να αποτυπώσει τη θέα του ήλιου από πλανήτες, δορυφόρους και λοιπά ουράνια σώματα της γειτονιάς μας. Της ευρύτερης γειτονιάς μας.

01-sun-seen-from-mercury

Ο ήλιος όπως φαίνεται από τον Ερμή, 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνειά του.

02-sun-seen-from-venus

Ο ήλιος από την Αφροδίτη. Σε απόσταση 108 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μια μέρα με… λιακάδα μοιάζει κάπως έτσι, στην ηφαιστειακή της επιφάνεια και στην γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρά της. 

03-sun-seen-from-the-earth-t

Για να σας εντυπωσιάσουμε, ο ήλιος απ’ την Γη, την ώρα μιας απ’ τις εκλείψεις του. Στα 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, το αστέρι του συστήματός μας, επέτρεψε τη ζωή την ίδια. 

04-sun-seen-from-mars-t

Λίγο μακρύτερα, στα 228 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ο ήλιος απ’ τον Άρη. Απ’ τον ξεκάθαρα κόκκινο πλανήτη. 

05-sun-seen-from-europa-t

Ο ήλιος ξεπροβάλλει πίσω από το σώμα του Δία, όπως γίνεται αντιληπτός από την Ευρώπη, ένα απ’ τα φεγγάρια του, 779 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά του.

06-sun-seen-from-saturn-t

Η πιο σοκαριστική εικόνα. Η θέα του ήλιου από τον Κρόνο, 1,43 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνειά του. Δακτύλιοι και νεφελώματα. Πω.

07-sun-seen-from-ariel-uranus-t

Θέα από την Άριελ, δορυφόρο του Ουρανού. Ο γαλάζιος πλανήτης στέκεται εντυπωσιακός, με τους κομψούς του δακτυλίους, 2,88 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά απ’ τον ήλιο.

08-sun-seen-from-triton-neptune-t

Όχι, δεν είναι άποψη της Πτολεμαΐδας. Είναι ο Ποσειδώνας και στο φόντο ο ήλιος από τον Τρίτωνα, με 4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα να τους χωρίζουν. Το εφέ Πτολεμαΐδος ωστόσο το χαρίζουν γκέιζερ που εκτοξεύουν κρύα λάβα.

09-sun-seen-from-pluto-t

Περίπου 5,91 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά του, ο Πλούτωνας που μας συστήθηκε προσφάτως, και η ελλειπτική τροχιά του, κοιτάζουν τον ήλιο μ’ αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο.