Οι 270 νεκροί της Κλεισούρας

Στις 5 Απριλίου του 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις με διοικητή κάποιον Καρλ Σύμερς του 7ου Συντάγματος, της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS, συγκεντρώνουν και εκτελούν τα γυναικόπαιδα και τους γέροντες στην πλατεία του χωριού της Κλεισούρας.

Η Κλεισούρα της εποχής.

Η πράξη τους ορίστηκε ως αντίποινα για την εκτέλεση δύο (ή τριών) Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τους τον Αλέξη Ρόσιο (Καπετάν Υψηλάντη) από τη Σιάτιστα, είχαν επιτεθεί σε γερμανική στρατιωτική φάλαγγα στην θέση Νταούλι λίγο έξω από το χωριό της Κλεισούρας. Κατά την επίθεσή τους, είχαν σκοτώσει τρεις προπομπούς μοτοσικλετιστές των Γερμανών.

Το Νταούλι, κάποτε, έξω από την Κλεισούρα.

Έπειτα, οι Γερμανοί κατευθύνονται προς τα σπίτια του χωριού, σπάνε τις πόρτες, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν όσους απέμειναν ζωντανοί. Συνολικά σκοτώθηκαν 270 κάτοικοι.

Το μνημείο της σφαγής στην Κλεισούρα Καστοριάς

Στην θηριωδία συμμετείχαν και Βούλγαροι -προφανώς- της γερμανικής πολιτοφυλακής. Αρχηγός τους ο Άντον Κάλτσεφ.

Οι άνδρες κάτοικοι του χωριού, φοβούμενοι αντίποινα, είχαν κρυφτεί σε ορεινές περιοχές. Δεν είχαν διανοηθεί πως οι Γερμανοί θα εκτελούσαν αυτού του είδους τη θηριωδία δολοφονώντας γέροντες, γυναίκες και παιδιά.

Μάλιστα, έχει καταγραφεί ο εξής τηλεφωνικός διάλογος του Όρτμαν που ανέλαβε τις εκτελέσεις, με τον Σύμερς:

Όρτμαν: «Σήµερα είναι η προκαθορισµένη ηµέρα της εκτέλεσης των αντρών. Τι θα κάνουµε µε τις γυναίκες;».
Σύμερς: «Τι; Δεν είναι γυναίκες, είναι θηλυκοί σκοπευτές. Πρέπει επίσης να εκτελεστούν».

Λεπτομέρεια από το μνημείο της σφαγής στην Κλεισούρα.

Ο μπάσταρδος συνταγματάρχης των SS, Καρλ Σύμερς (δεν προσθέτουμε εικόνα του για να μη βρομίσει η Youropia) και οι στρατιώτες του, εμπλέκονται σε πολλές θηριωδίες που διαπράχθηκαν τα χρόνια εκείνα. Στη σφαγή των Πύργων Κοζάνης, στις εκτελέσεις της Ερμακιάς Κοζάνης, στο δεύτερο ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου, στη σφαγή του Διστόμου, στο ολοκαύτωμα της Υπάτης και στην πυρπόληση της Σπερχειάδας.

Ωστόσο,

η Κλεισούρα παραμένει ένα πανέμορφο βλαχοχώρι, σε υψόμετρο 1.172 μέτρων. Κι αν το επισκεφτείτε, ίσως πάρετε ένα άρωμα από ένα αλλοτινό κέντρο 3.200 κατοίκων…

Η υπέροχη Κλεισούρα παρουσιάζεται στη dysi.gr, τον Τουριστικό Κατάλογο της Δυτικής Μακεδονίας.

Η μαγική θέα του υψομέτρου της Κλεισούρας…