Ευλογημένοι

Όταν η Kris Scharoun γνώρισε τον Paul DeForge τρεις δεκαετίες πίσω, τον ερωτεύτηκε. Με την πρώτη ματιά. Κι από τη στιγμή εκείνη, το ζευγάρι με σύνδρομο Ντάουν, διαψεύδει όλους όσους αμφιβάλλουν για τις πιθανότητες και την αγάπη.

Πριν από τριάντα χρόνια λοιπόν, η Kris βρέθηκε σε έναν χορό και είδε για πρώτη της φορά τον Paul. Ερωτεύτηκαν. Κι όταν θυμάται εκείνη την ημέρα, λέει πως: «Κοίταξα μέσα στα μάτια του και είδα το μέλλον μου».

Το ζευγάρι, με τους δυο τους να έχουν σύνδρομο Down, γιόρτασαν τα 25 χρόνια γάμου στις 13 Αυγούστου του 2018, ανανεώνοντας τους όρκους τους. Αψηφώντας όλες τις προβλέψεις…

Αλλά το να φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας, ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολη για την εποχή εκείνη. Υπήρξαν τόσοι που αντιτέθηκαν στη σχέση τους και δεν πίστευαν πως άτομα με σύνδρομο Down θα έπρεπε να παντρεύονται. Ήταν οι καιροί στους οποίους η Kris και ο Paul έμοιαζαν το μοναδικό ζευγάρι με διανοητική αναπηρία που εξέταζε σοβαρά το γάμο. Παντρεύτηκαν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια αρραβώνα, το 1993.

Πάει ένας χρόνος πια, όταν ο Paul άρχισε να εμφανίζει σημάδια άνοιας, που επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους με σύνδρομο Down, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ο Paul έφυγε από πνευμονία αυτή την άνοιξη, με το κεφάλι του γερμένο στον ώμο του αδελφού του. Η Κρις, είχε μόλις ξεπεράσει την ίδια ασθένεια.

Είχε ζωγραφίσει μια πεταλούδα για τον αγαπημένο της όσο αυτός παρέμενε στο νοσοκομείο.

«Του έδωσα την πεταλούδα και την αγάπησε… Τον σκέφτομαι να ανεβαίνει στον αέρα… Και να ‘ναι ελεύθερος».