Beograd Trip

Βελιγράδι

Ίσως η καλύτερη επιλογή για low budget τουρισμό στην Ευρώπη.

Το Βελιγράδι.

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, με περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Βελιγράδι

credit

Η στρατηγική θέση του Βελιγραδίου, μετέτρεψε την πόλη σε πεδίο μάχης σε 115 πολέμους κατά τη διάρκεια της ιστορίας και το αποτέλεσμα ήταν η ισοπέδωσή του 44 φορές!

Beograd Trip

Το Βελιγράδι ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Γιουγκοσλαβίας και η 4η μεγαλύτερη των Βαλκανίων μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.

Beograd Trip

credit

Το υψόμετρο του Βελιγραδίου είναι 117 μέτρα και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Σάβου και Δούναβη. Το ιστορικό κέντρο της πόλης και το φρούριο Καλεμέγκνταν είναι τοποθετημένα στις δεξιές όχθες των ποταμών. Από τον 19ο αιώνα, η πόλη εκτείνεται με νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Beograd Trip

credit

Σε όλη την ιστορία του το Βελιγράδι υπήρξε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το 1999, κατά τον Πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, οι βομβαρδισμοί του NATO προκάλεσαν στην πόλη σημαντικές ζημιές. Πολλά από αυτά τα κτίρια έχουν παραμείνει όπως βομβαρδίστηκαν για να αποτελούν μνημείο των βομβαρδισμών.

Beograd Trip

credit

Με 6.924 εταιρείες στον τομέα Πληροφορικής Τεχνολογίας το Βελιγράδι είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον τομέα στο μέρος αυτό της Ευρώπης, με έντονη ανάπτυξη. Το Κέντρο Ανάπτυξης της Microsoft που βρίσκεται στο Βελιγράδι ήταν, όταν ιδρύθηκε, το πέμπτο τέτοιο κέντρο στον κόσμο. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν το Βελιγράδι ως περιφερειακό ή Ευρωπαϊκό κέντρο, όπως η Asus, η Intel, η Dell, η Huawei, η NCR κ.α. Αυτό που προσείλκυσε εταιρείες όπως η Microsoft ήταν μια μεγάλη δεξαμενή ταλαντούχων μηχανικών και μαθηματικών σε μια χώρα με χαμηλούς μισθούς και αυτές οι μεγάλες επενδύσεις είχαν το 2011 αποφέρει εξαγωγές πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Beograd Trip

credit

Το Βελιγράδι φιλοξενεί πολλές ετήσιες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών το Φεστιβάλ Κινηματογράφου (FEST), το Φεστιβάλ Θεάτρου, το Θερινό Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Μουσικής, την Έκθεση Βιβλίου και το Φεστιβάλ Μπύρας.

Beograd Trip

credit

Ο δρόμος του πρίγκιπα Μιχαήλ είναι ο βασικός πεζόδρομος και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας και συγκαταλέγεται στους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Επί αυτού βρίσκονται χτισμένα πολλά ιστορικά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

credit

Το Βελιγράδι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του. Σε όλη την πόλη βρίσκονται κλαμπ, που είναι ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα. Το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της νυχτερινής ζωής του Βελιγραδίου είναι οι μαούνες (σπλαβ), που απλώνονται στις όχθες του Σάβου και του Δούναβη.

Beograd Trip

credit

Ένας μεγάλος περίπατος στο Βελιγράδι είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης του. Η Skadarlija είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος, που συχνά αποκαλείται “Μονμάρτρη” του Βελιγραδίου, καθώς εκεί συχνάζουν ομάδες μουσικών που παίζουν τοπική βαλκανική μουσική και καλλιτέχνες δρόμου, ενώ στην περιοχή στεγάζονται πολλές γκαλερί τέχνης και μαγαζιά με αντίκες και σουβενίρ.

Beograd Trip

credit

Το Kalemegdan είναι ένα οχυρό και πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στέκεται στην κορυφή λόφου με ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο της πόλης του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. Στις κατάφυτες διαδρομές του, θα συναντήσετε ιστορικούς ναούς, τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, καθώς και το Στρατιωτικό Μουσείο.

Beograd Trip

Το Βελιγράδι έχει πολυποίκιλη αρχιτεκτονική, από το κέντρο του Ζέμουν, χαρακτηριστικό μιας Κεντροευρωπαϊκής πόλης, μέχρι την πιο σύγχρονη αρχιτεκτονική και την ευρυχωρία του Νόβι Μπέογκραντ. Η παλαιότερη αρχιτεκτονική βρίσκεται στο Πάρκο Καλεμέγκνταν. Έξω από αυτό τα παλαιότερα κτίρια χρονολογούνται μόλις από το 18ο αιώνα, λόγω της γεωγραφικής θέσης και των συχνών πολέμων και καταστροφών.

Beograd Trip

credit

Οι Δυτικές επιδράσεις ξεκίνησαν το 19ο αιώνα, όταν η πόλη μεταμορφώθηκε τελείως από ανατολίτικη στη σύγχρονη αρχιτεκτονική της εποχής με επιρροές από το νεοκλασικισμό, το ρομαντισμό και την ακαδημαϊκή τέχνη. Οι Σέρβοι αρχιτέκτονες παρέλαβαν τα ηνία από τους ξένους, δημιουργώντας το Εθνικό Θέατρο, τα Παλαιά Ανάκτορα, τον Καθεδρικό και αργότερα, στις αρχές του 20ού αιώνα, την Εθνοσυνέλευση και το Εθνικό Μουσείο.

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

credit

Ο Ναός του Άγιου Σάββα είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο και αξίζει να τον επισκεφτείτε, ακόμη κι αν το εσωτερικό του δεν είναι έτοιμο. Ο ναός λέγεται πως χτίστηκε αποκλειστικά με προσφορές, ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας.

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

Beograd Trip

credit

Beograd Trip

Πληροφορίες από el.wikipedia.org