ADVENT – ADVENT

Γράφει: Δημητρακόπουλος Διογένης

Σήμερα, 6 Δεκέμβρη, του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και λοιπών εν θάλασσαις τυρβαζόντων. Χρόνια πολλά στους πολλούς εορτάζοντες με ευχές για ΥΓΕΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

Στην «Ελλάδα» έχει αρχίσει να «κάνει κρύο» και ο χειμώνας δείχνει σιγά-σιγά το πρόσωπό του. Κυκλοφορεί έντονα η ρήση στα χείλη πολλών, μεταξύ αστείου και σοβαρού, πως «Ο ΘΕΟΣ» είναι Έλληνας και γι΄ αυτό άργησε να κάνει την εμφάνιση του το χειμωνιάτικο κρύο, προκειμένου να κάνουμε οικονομία στις παροχές θέρμανσης (θεωρίες καθημερινών συναναστροφών). Όπως και να έχει, μετράμε πλέον αντίστροφα για τον ερχομό των Χριστουγέννων (τρεις βδομάδες… πως περνάει ο καιρός ε;) και της αλλαγής του καθιερωμένου ημερολογιακού έτους. Σε μία εποχή ΚΡΙΣΗΣ σε όλα τα επίπεδα, οι φετινές εορτές των Χριστουγέννων, λέγεται ότι θα είναι διαφορετικές και δύσκολες για πολλούς συνανθρώπους μας. Αλλά θα αφήσουμε την κατηφόρα να μας τσουλήσει στο άγνωστο με τσακισμένη βάρκα την ελπίδα; Δε πιστεύω ότι πρέπει να μας αξίζει. Γι’ αυτό έχω πρόταση…

Advent-advent λοιπόν… Πρόκειται για μία γερμανική έκφραση που αναφωνούν αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα οι Γερμανοί (αυτοί οι άσπονδοι «φίλοι μας») και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Η Advent (προέρχεται από τη λατινική λέξη adventus και σημαίνει “έρχονται”) είναι μια εποχή που ακολουθείται σε πολλές δυτικές χριστιανικές εκκλησίες κι έχει το χαρακτήρα μιας εποχής αναμονής και προετοιμασίας για τον εορτασμό της Γεννήσεως του Χριστού κατά τα Χριστούγεννα. Η λατινική λέξη adventus είναι η μετάφραση της ελληνικής λέξης παρουσία, που χρησιμοποιείται συνήθως σε σχέση με την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού . Στις ανατολικές εκκλησίες το ισοδύναμο της Advent ονομάζεται Fast , αλλά διαφέρει τόσο σε μήκος και εορτές και ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου.

Εξέλιξη αυτής της χριστιανικής πρακτικής ,αποτέλεσε το ημερολόγιο Advent,μια πρακτική που εισήγαγαν οι Γερμανοί Λουθηρανοί. Στην Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική και, Λουθηρανική εκκλησία τα ημερολόγια Advent ξεκινούν την τέταρτη Κυριακή πριν από 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή από τις 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου χωρίς εξαιρέσεις.

Αρκετά όμως με τα θρησκευτικά… Ένα ημερολόγιο Advent είναι ένα ειδικό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται για να μετρήσει της Advent εν αναμονή των Χριστουγέννων. Μερικά ημερολόγια είναι αυστηρά θρησκευτικά, ενώ άλλα έχουν κοσμικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα ημερολόγια Advent αρχίζουν την 1η Δεκεμβρίου, ανεξάρτητα από το πότε αρχίζει Advent, η οποία μπορεί να αρχίζει όπως προελέχθη ήδη από τις 27/11 έως τις 3/12.

Τα περισσότερα Advent ημερολόγια σήμερα γίνονται για τα παιδιά. Πολλά λαμβάνουν τη μορφή μίας μεγάλης ορθογώνιας κάρτας με πολλά «παράθυρα», μεταξύ των οποίων ένα είναι ανοιχτό καθημερινά, αντίστοιχο με τη συγκεκριμένη μέρα κατά τη διάρκεια της Advent. Σε λιγότερο περίτεχνα ημερολόγια, κάθε παράθυρο ανοίγει για να αποκαλύψει μια εικόνα, ένα ποίημα, ή μέρος μιας ιστορίας, όπως την ιστορία της Γεννήσεως. Τα πιο επιμελημένα ημερολόγια Advent έχουν ένα μικρό δώρο που κρύβεται σε κάθε παράθυρο, όπως ένα παιχνίδι ή ένα στοιχείο σοκολάτα.

Ας αναφωνήσουμε advent-advent ή να το προσαρμόσουμε στη δική μας γλώσσα ότι «θα έρθει, θα έρθει». Ας ξεκινήσουμε φτιάχνοντας ο καθένας στην οικογένεια του, στην εργασία του ένα ημερολόγιο advent. Κι αν όχι ένα πραγματικό ημερολόγιο, όπως στη Δυτική Ευρώπη, ένα ουσιαστικό «ημερολόγιο» μικρών καθημερινών πράξεων-δώρων στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας. Ας βρεθούμε κοντά ο ένας στον άλλον σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προσφέροντας ένα γλύκισμα κάθε μέρα στους γύρω μας. Αν αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε καθημερινά (καλά μην υπερβάλλουμε κιόλας, γιατί υπάρχει η απειλή των επιπλέον κιλών και της υγείας μας!) και θα δούμε πως θα έχει αντίκτυπο και στις πιο σημαντικές μας πράξεις. Ας αρχίσουμε από τα μικρά-μικρά για να δημιουργήσουμε τα μεγάλα.

Τέτοιες ημέρες, όταν ήμουν σε παιδική ηλικία, περίμενα κάθε μέρα να ανοίξει το «παράθυρο» με το δωράκι της επόμενης μέρας, περιμένοντας την έλευση της μικρής χαράς. Σε ανάμνηση αυτών των στιγμών προτρέπω τους γονείς να κάνουν μία κάποια εφαρμογή αυτής της συνήθειας με τα παιδιά τους και η χαρά αμφοτέρων θα ζωγραφίζεται έστω και για λίγο στα πρόσωπά τους, σπάζοντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας και των πολλών προβλημάτων. Αλλά και οι μεγαλύτεροι ας περπατήσουμε στους δρόμους της πραγματικής ανθρώπινης αλληλεγγύης, πέρα από μεμψιμοιρίες (ξεκινώντας από τα Χριστούγεννα και συνεχίζοντας σε όλες τις εποχές) μαχόμενοι για τον ερχομό του αληθινού χαμόγελου στις ζωές μας. Λοιπόν, advent-advent…