25 Δεκεμβρίου. Το πέρασμα του Χάλεϋ.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1758, παρατηρείται ο κομήτης του Χάλεϋ, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη του Έντμουντ Χάλλεϋ για το πέρασμά του. Για πρώτη φορά, το πέρασμα του κομήτη, είχε προβλεφθεί.

Ο κομήτης του Χάλεϋ, είναι περιοδικός και κάνει την εμφάνισή του στον πλανήτη μας κάθε 75 με 76 χρόνια. Είναι ο μόνος κομήτης που μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι, δύο φορές σε μια ανθρώπινη ζωή…

Το τελευταίο πέρασμα του κομήτη ήταν το 1986.

Ο Έντμουντ Χάλλεϋ ήταν Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος. Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1656 και έφυγε στις 14 Ιανουαρίου του 1742.

Οι Αρχαίοι Έλληνες

Αρχικώς θεωρήθηκε πως η πρώτη του καταγραφή έγινε από τους Κινέζους, το 240 π.Χ. Ωστόσο, είχε ήδη καταγραφεί από τους Αρχαίους Έλληνες το 467 π.Χ. Ήταν μάλιστα ορατός για ογδόντα ολόκληρες ημέρες κατά τη χρονιά του 466 π.Χ. Έναν αιώνα μετά, αυτή η θέαση, καταγράφεται από τον Αριστοτέλη, στα “Μετεωρολογικά” του.

Το άστρο των μάγων

Ο αμερικανός αστρονόμος Robert S. Richardson, του Αστεροσκοπείου του Όρους Wilson, υποστήριξε το 1939 σε μία διάλεξή του, πως το ουράνιο φαινόμενο που οποίο οδήγησε τους Τρεις Μάγους στο Θείο Βρέφος, δεν ήταν ένας αστέρας, αλλά ο Κομήτης του Χάλεϋ.

Ο Richardson ισχυρίστηκε πως ο περίφημος κομήτης εμφανίστηκε μεταξύ του 5 και του 11 μ.Χ. και βρέθηκε πολύ κοντά στον αστερισμό του Κάστορα και Πολυδεύκη.

Ο “αστερισμός” βρέθηκε στο ζενίθ της Βηθλεέμ κατά τον Αύγουστο του 11 μ.Χ. και επομένως, ο κομήτης του Χάλεϋ θα μπορούσε να ήταν το Άστρο των Χριστουγέννων, που οδήγησε τον Βαλτάσαρ, τον Μελχιόρ και τον Γασπάρ στην ταπεινή φάτνη, όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Πλέον, έχει αμφισβητηθεί πλήρως η θεωρεία πως ο κομήτης του Χάλεϋ ήταν το άστρο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στην Βηθλεέμ.

Πιθανότατα, ο πλανήτης Δίας ήταν το ουράνιο σώμα που έπαιξε τον ρόλο του Άστρου της Βηθλεέμ. Η κίνησή του, μεταξύ 17 Απριλίου και 9 Δεκέμβρη στο 6 π.Χ. θα μπορούσαν να τον καταστήσουν ως το αστέρι των μάγων.