2 Ιανουαρίου. Οι γηραιότεροι άνθρωποι που έζησαν ποτέ.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2009 φεύγει από τη ζωή η Μαρία ντε Ζεσούς μία Πορτογαλίδα υπεραιωνόβια. Από τις 26 Νοεμβρίου του 2008 ως το θάνατό της, ήταν το γηραιότερο πρόσωπο στον κόσμο, σε ηλικία 115 ετών και 77 ημερών. Απεβίωσε έναν μήνα μετά. Με αφορμή την Πορτογαλίδα υπεραιωνόβια θα σου μάθω τους δύο γηραιότερους άνθρωπους που έζησαν ποτέ στον πλανήτη μας. Μάλλον.

Η Ζαν Καλμάν

Η Ζαν Καλμάν (Jeanne Louise Calment) γεννήθηκε στην Αρλ της Γαλλίας την 21η Φεβρουαρίου του 1875. Έφυγε από τη ζωή επίσης στην Αρλ στις 4 Αυγούστου του 1997. Θεωρείται το μακροβιότερο επιβεβαιωμένα πρόσωπο στην ιστορία καθώς έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες.

Παντρεύτηκε τον δεύτερό της εξάδελφο, Φερνάν Καλμάν μόλις το 1896, και το μοναδικό της παιδί, η Ιβόν, επέζησε και πέθανε το 1934. Το εγγόνι της σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1963.

Το 1985, η Καλμάν πήγε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έζησε μόνη της ως την ηλικία των 110. Τρία χρόνια μετά, το 1988, έγινε για πρώτη φορά γνωστή λόγω της ηλικίας της και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως στα νιάτα της, είχε γνωρίσει τον Βίνσεντ βαν Γκογκ. Στις 17 Οκτωβρίου του 1995 έφτασε τα 120 χρόνια και 238 ημέρες όντως το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο στην ιστορία. Ξεπέρασε τον Σιγκετσίγιο Ιζούμι από την Ιαπωνία, που φέρεται να έζησε 120 έτη και 237 ημέρες.


Η Ζαν Καλμάν στα 114 της χρόνια, σε απόσπασμα από το Vincent and Me.

Σε ηλικία 114 ετών, εμφανίστηκε για λίγο στο ρόλο της ίδιας στο φιλμ Vincent and Me.

Το 1996, ο οίκος ευγηρίας που ζούσε, κυκλοφόρησε το CD “Time’s Mistress” προς τιμήν της.

Θεωρίες συνωμοσίας

Εξετάστηκε μία “τραβηγμένη” θεωρία, πως η Ιβόν, το μοναδικό της παιδί, έκλεψε την ταυτότητα της μητέρας της και την οικειοποιήθηκε. Λόγω μη τήρησης αρχείων, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο μα τελικώς, δεν φαντάζει και τόσο μη ρεαλιστικό.

O Μπαχ Γκότο

Αργότερα, στα Μέσα, έγινε γνωστή η περίπτωση ενός Ινδονήσιου. Γεννήθηκε την τελευταία μέρα του 1870 και έφυγε το 2017. Ο Mbah Ghoto ήταν 146 ετών, ο γηραιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Σχεδόν 20 χρόνια πριν τον θάνατό του, αγόρασε μόνος τον τάφο του και προετοιμαζόταν για να φύγει. Υπήρξε καπνιστής έως το τέλος και δεν ακολούθησε ποτέ του κάποια συγκεκριμένη διατροφή.

Σύμφωνα με έγγραφα επιβεβαιωμένα από τις ινδονησιακές αρχές, ο Mbah Gotho γεννήθηκε την τελευταία μέρα, 31 Δεκεμβρίου, του 1870.

Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας του, είπε πως το κλειδί ήταν η υπομονή και πως ο λόγος που έζησε τόσα χρόνια ήταν γιατί είχε γύρω του τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν και τον φρόντιζαν.

Είχε μείνει τέσσερις φορές χήρος και είχε 10 αδέρφια, από τα οποία κανένα δεν ζούσε πια. Η τελευταία του σύζυγός πέθανε το 1988 και συνέχιζε να ζει με τα εγγόνια, τα δισέγγονα και τρισέγγονά του.

Στο χωριό του ήταν διάσημος ήρωας καθώς έλεγε υπέροχες ιστορίες για τον πόλεμο με την Ιαπωνία και την ολλανδική αποικιοκρατία…

Υ.Γ.1 Τη μέρα που γεννήθηκε ο Μπαχ Γκότο, τα σύνορα της χώρας μας ήταν τα εξής:

Έξι χρόνια πριν γεννηθεί ο Ινδονήσιος, είχαμε “πάρει” τα Ιόνια Νησιά…

Υ.Γ.2 Βέβαια, η θρησκεία μας, έχει διαφορετική άποψη, καθώς ο Νώε έζησε:

πάνω κάτω, μια χιλιάρα χρόνια…