15 Ιανουαρίου. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1929 γεννιέται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Νεώτερος (Martin Luther King Jr.). Ήταν Αμερικανός ιερέας των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης. Ήταν ο ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.

Στις 28 Αυγούστου του 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κάνει μια ομιλία που θα ‘πρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Ηγείται της «Πορείας στην Ουάσινγκτον» και περιγράφει το όραμά του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία. Εκφωνεί την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση

«Έχω ένα όνειρο… »

«… Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι».

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζάρτζαρα, οι γιοι των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα, ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας, αδελφές και αδελφοί».

Στις 14 Οκτωβρίου του 1964, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ. Για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών.

Το χρηματικό ποσό που παρέλαβε μαζί με το βραβείο Νόμπελ, το μοίρασε σε κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η δολοφονία του Κινγκ

Στις 4 Απριλίου του 1968, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε τη μέρα του στον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου “Λορέν”, στο Μέμφις. Προετοίμαζε την επερχόμενη ομιλία του. Στις 6 το απόγευμα, βγήκε να πάρει καθαρό αέρα στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι. Στηρίχθηκε στο κιγκλίδωμα και αστειεύτηκε με ένα συνεργάτη του, στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Έπειτα, επιστρέφοντας στο δωμάτιο και χαμογελώντας ακόμα για κάποιο αθώο πείραγμα ο χρόνος πάγωσε. Η δολοφονική σφαίρα μιας κυνηγετικής καραμπίνας Ρέμινγκτον τον βρήκε με το χαμόγελο στα χείλη. Προέρχονταν από το παράθυρο της απέναντι πανσιόν.

Διαπιστώθηκε πως δολοφόνος ήταν ο 39χρονος Τζέιμς Ερλ Ρέι, δραπέτης από τις φυλακές του Μιζούρι.