Andrea Booher/FEMA
Andrea Booher/FEMA

11 Σεπτεμβρίου 2001

Υπάρχουν 2 ειδών 9/11. Η γνωστή Porsche και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το ημερολόγιο έγραφε “Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001”, όταν η τρομοκρατική, ισλαμική οργάνωση με τέσσερις αεροπειρατείες, προκάλεσε αδιανόητες ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Ο απολογισμός

2977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 6000 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Το ασήμαντο: 10 δισεκατομμύρια δολάρια υλικές ζημιές. Το χειρότερο: Πολλοί άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα στους μήνες και στα χρόνια που ακολούθησαν. Προβλήματα υγείας που συνδέονταν άμεσα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

11 Σεπτεμβρίου
Spencer Platt/Getty Images

Τέσσερα επιβατικά αεροπλάνα, μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, κατελήφθησαν από 19 αεροπειρατές της Αλ Κάιντα. Τα αεροπλάνα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και κατευθύνονταν προς Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες. Δύο από αυτά τα αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους δύο δίδυμους πύργους του συγκροτήματος κτιρίων, που ήταν και είναι γνωστό ως Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

11 Σεπτεμβρίου
Robert J. Fisch / flickr

Μετά από μία ώρα και 42 λεπτά, οι δύο δίδυμοι πύργοι των 110 ορόφων έχουν καταρρεύσει, προκαλώντας ένα απίστευτο χάος που είναι αδύνατον να φανταστείς. Τα συντρίμμια και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν, προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές σε όλα τα υπόλοιπα, μικρότερα κτίρια του συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Καθώς και σημαντικές ζημιές ακόμα και σε γειτονικά κτίρια.

11 Σεπτεμβρίου
Marty Lederhandler/AP

Την ίδια μέρα, στις 11 Σεπτεμβρίου, τα άλλα 2 επιβατικά αεροπλάνα, τα οποία επίσης είχαν καταληφθεί από αεροπειρατές, είχαν διαφορετικούς στόχους. Το 3ο αεροπλάνο έπεσε πάνω στο πεντάγωνο των ΗΠΑ, δηλαδή στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια. 125 άτομα, τα οποία δούλευαν μέσα στο πεντάγωνο, έχασαν τη ζωή τους καθώς υπήρξε μερική κατάρρευση του δυτικού τμήματος του κτιρίου.

Το άγνωστο περιστατικό του 4ου αεροπλάνου.

Το 4ο αεροπλάνο που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές ποτέ δεν βρήκε το στόχο του, ο οποίος πιθανώς να ήταν ο Λευκός Οίκος. Το αεροπλάνο έπεσε σε ένα αγρόκτημα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Οι επιβάτες προσπάθησαν, ηρωικά, να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου, παρεμποδίζοντας το σχέδιο των τρομοκρατών.

11 Σεπτεμβρίου
Sean Adair / Reuters

Η ιστορία λέει πως στις 11 Σεπτεμβρίου έγινε η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της ανθρωπότητας. Βαρύτατος ήταν και ο απολογισμός για τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς των ΗΠΑ. Καθώς 343 και 72 αντίστοιχα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Andrea Booher/ FEMA

Η πτήση 93 της United Airlines

Ο καταγραφέας φωνής του πιλοτηρίου της πτήσης 93 αποκάλυψε ότι οι επιβάτες προσπάθησαν να καταλάβουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Αυτό που τους ώθησε είναι το γεγονός ότι έμαθαν, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, πως τρεις πτήσεις είχαν καταρρεύσει σε κτίρια το ίδιο πρωινό. Μόλις κατέστη προφανές ότι οι επιβάτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο, οι αεροπειρατές έριξαν το αεροπλάνο.

11 Σεπτεμβρίου

Επιβάτες των πτήσεων είχαν αναφέρει μέσω τηλεφώνων ότι οι αεροπειρατές είχαν μαζί τους βόμβες. Άλλοι επιβάτες είχαν αντιληφθεί ότι οι βόμβες που είχαν ήταν ψεύτικες. Μετέπειτα έρευνες του FBI επιβεβαίωσαν την αίσθηση των τελευταίων, καθώς πουθενά δεν βγήκαν ίχνη από εκρηκτικά.

Πιο συγκεκριμένα

Στις 8:46 π.μ. το Boeing 767 πέφτει στον βόρειο δίδυμο πύργο. Στις 9:03 π.μ. ένα άλλο Boeing 767 καρφώνεται στον νότιο δίδυμο πύργο. Στις 9:37 π.μ. ένα Boeing 757 εμβολίζει το δυτικό τμήμα του Πενταγώνου. Στις 9:59 π.μ. ο νότιος δίδυμος πύργος καταρρέει καθώς η πυρκαγιά είχε ήδη καταστρέψει βασικά δομικά στοιχεία του. Στις 10:28 π.μ. ο βόρειος δίδυμος πύργος επίσης υποχωρεί.

AMY SANCETTA / AP

Στη Νέα Υόρκη, περισσότερο από το 90% των ανθρώπων που πέθαναν στους δίδυμους πύργους βρίσκονταν στους ορόφους πρόσκρουσης των αεροπλάνων ή σε πιο ψηλούς ορόφους. Στον Βόρειο Πύργο, 1.355 άτομα βρίσκονταν στο σημείο της πρόσκρουσης και σε ανώτερους ορόφους. Η καταστροφή και των τριών κλιμακοστασίων του πύργου, κατέστησε αδύνατο την εκκένωση από τη ζώνη πρόσκρουσης και πάνω. Οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν, πέθαναν από εισπνοή καπνού, πήδησαν από τον πύργο για να ξεφύγουν από τις φλόγες ή σκοτώθηκαν στην τελική κατάρρευση του κτιρίου.

AP Photo – Richard Drew