Vikos Gorge Ipeirus

Το Φαράγγι του Βίκου

Ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια της πατρίδας μας. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων. Είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το πασίγνωστο βιβλίο Guinness.

Vikos Gorge 1

Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Με μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα και βάθος που σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1000 μέτρα, αποτελεί καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Vikos Gorge 2

 

Ο Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου, διατρέχει το φαράγγι του Βίκου, αλλά έχει νερό μόνο εποχικά, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Στην περιοχή του φαραγγιού, απαγορεύεται κάθε είδους κτηνοτροφία και υλοτομία.

 

Vikos Gorge 3

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μια έμπειρη ομάδα διαρκεί περίπου 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Vikos Gorge 4

 

Το πέτρωμα του Βίκου είναι κυρίως ασβεστολιθικό. Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών.

 

Vikos Gorge 5

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από γιατρούς για θεραπευτικούς σκοπούς.

Vikos Gorge 6

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού με τη συντροφιά έμπειρου οδηγού.

Vikos Gorge 7

 

Vikos Gorge 8

 

Vikos Gorge 10

 

Vikos Gorge 11

 

Vikos Gorge 12

 

Vikos Gorge 13

 

Vikos Gorge 14

 

Vikos Gorge 15

 

Vikos Gorge 16

 

Φωτογραφίες από το flickr.com