Το να ταξιδέψει κάποιος μόνος

Το να ταξιδεύεις μόνος είναι εμπειρία ζωής

Δεν είναι μία ιδιαίτερα συνηθισμένη πράξη (ειδικά στην Ελλάδα), η επιθυμία κάποιου να ταξιδεύει μόνος χωρίς παρέα ή συντροφιά. Και όμως, έχει διαπιστωθεί πως το να ταξιδέψει κάποιος μόνος, μπορεί να τον βοηθήσει να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του αλλά και να γνωρίσει σε βάθος και απρόσκοπτα τη μαγεία μίας νέας περιοχής ή χώρας.

Το να ταξιδέψει κάποιος μόνος, είναι σίγουρα μία εμπειρία ζωής. Επιχειρώντας κάποιος να πράξει ένα ταξίδι μόνος, εκείνη τη στιγμή παίρνει μία απόφαση που απαιτεί μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό αλλά και ενδιαφέρον για τα μυστήρια και τις άγνωστες, κρυμμένες ομορφιές του κόσμου που δεν έχουμε ακόμα γνωρίσει.

Το να ταξιδέψει κάποιος μόνος, σημαίνει πως θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καινούργια τοπία, μνημεία και σημαντικά μέρη του κόσμου, χωρίς να συμβιβάζεται σε προγράμματα άλλων ατόμων που μπορεί να περιόριζαν τα δικά του πραγματικά θέλω και σχέδια. Όταν βρεθούμε μόνοι στην τοποθεσία που θέλουμε, αξιοποιούμε την εμπειρία αυτή για να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Ακόμα, μπορούμε να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας και να ξαναγεννηθούμε. Έχει διαπιστωθεί πως όταν ένας άνθρωπος, έστω για λίγο, αλλάξει περιοχή και παραστάσεις, ξεπερνάει γρηγορότερα προβλήματα, στεναχώριες και θλίψεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δίνει στον εαυτό του την ευκαιρία να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα και να δει κάτι καινούργιο, ένα τοπίο ή περιοχή που ίσως του εμφυσήσει τη διάθεση για αλλαγή και αναγεννήσει μέσα του την ελπίδα που μπορεί να είχε εκπνεύσει.

Παράλληλα, είναι μία πράξη θάρρους το να επιχειρήσει κάποιος ένα ταξίδι μόνος, διότι καλεί τον εαυτό του να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει μόνος τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσει στο διάβα του στην προσπάθεια εξερεύνησης μίας καινούργιας χώρας ή περιοχής. Χρειάζεται ωριμότητα, αυτογνωσία, πραγματική και ισχυρή θέληση, αγάπη για το μυστήριο και για την αλλαγή.

Ναι, το να ταξιδέψεις μία φορά μόνος μπορεί να μην είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Είναι και αυτό όμως μία πρόκληση, και η ζωή γίνεται περισσότερο όμορφη από αυτές!

Μαρία Σκαμπαρδώνη