Το μακρύ ταξίδι της άμμου

Το καλοκαίρι του 1959, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι ταξίδεψε στις ακτές της Ιταλίας οδηγώντας ένα Fiat Millecento. Το ταξιδιωτικό ημερολόγιο με τίτλο “Το μακρύ ταξίδι της άμμου” δημοσιεύτηκε σε τρεις συνέχεις στο περιοδικό Successo.

Λιβόρνο, Ιούνιος

Το Λιβόρνο είναι η πόλη της Ιταλίας που θα ήθελα περισσότερο να ζήσω – μετά τη Ρώμη και τη Φερράρα.
Πάντα αφήνω την καρδιά μου σε αυτή την τεράστια παραλία, που είναι γεμάτη αγόρια και ναυτικούς ελεύθερους και ευτυχισμένους. Πολύ λίγο έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην Ιταλία. Τριγύρω, στα εργοστάσια των βορείων προαστίων, η δουλειά δεν έχει τίποτα συνηθισμένο, και η πόλη είναι πιο ευχάριστη και καθησυχαστική.
Το Λιβόρνο είναι μια πόλη με ανθρώπους άκαμπτους, όχι διαχυτικούς: μεγάλη επιτηδειότητα εβραϊκού πνεύματος, καλοί τρόποι της Τοσκάνης, ανεμελειά αμερικανικού τύπου. Αγόρια και κορίτσια είναι πάντα μαζί. Δεν υπάρχει πρόβλημα φύλου, απλώς η μεγάλη επιθυμία να κάνουν έρωτα. Τα περισσότερα πρόσωπα που βλέπω είναι σεμνά, χαρούμενα, αστειευόμενα και έντιμα. Στις μεγάλες διαδρομές στην ακροθαλασσιά, όλες ακανόνιστες και μεγαλοπρεπείς, υπάρχει πάντα μια γιορτινή ατμόσφαιρα, όπως στον Νότο: αλλά μια γορτή γεμάτη σεβασμό για τη γιορτή των άλλων.

Νάπολη, Ιούλιος

Τη νύχτα εκείνη στη Νάπολη δεν πήγα για ύπνο: γύριζα σαν τρελός, αλλού χαζολογούσαν μες στις αυλές, αλλού εγκανίαζαν ένα καινούργιο καφέ, ολοκόκκινο, το καφέ “Ήλιος”, αλλού ναυτικοί συγχρωτίζονταν με γυναίκες, δίπλα σε σωρούς από βάρκες, αλλού αστοί λικνίζονταν σε σαιζ-λονγκ που στον ήλιο στραφταλίζουν. Τρεις τέσσερις φορές πήγα κι ήρθα στο Ποζίλιπο. Με βρήκε το πρωί, είδα τον Βεζούβιο, τόσο κοντά που μπορούσες να τον αγγίξεις, πάνω σ’ έναν ουρανό πλέον κόκκινο, κορωμένο, λες κι από πίσω κρυβόταν ένας φλεγόμενος παράδεισος.

Πιέρ Πάολο Παζολίνι,
Το μακρύ ταξίδι της άμμου,
Εκδόσεις Ηλέκτρα

Φωτογραφία του Tom Wachtel