Phaistos
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα

beale

 

Στην παραπάνω εικόνα βρίσκεται ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο εικάζεται ότι σ’ οδηγεί σ’ έναν θησαυρό αξίας 63 εκατ. δολαρίων. Ονομάζεται Beale Ciphers και είναι ένα φυλλάδιο που δημοσιεύτηκε το 1885 στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο.

voynich-manuscript

Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα, που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκρυπτογράφους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη…

zodiac

Ο δολοφόνος του ζωδιακού κύκλου ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που έδρασε στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970. Η ταυτότητα του δολοφόνου παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα. Με τουλάχιστον 7 επιβεβαιωμένα χτυπήματα ο δολοφόνος πήρε το όνομα “Zodiac” από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έστελνε στον τύπο της περιοχής. Από τα 4 μηνύματα που έστειλε μόνο το ένα έχει κρυπτογραφηθεί, ενώ τα υπόλοιπα 3 παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο…

CIA SCULPTURE

Το γλυπτό που ονομάζεται Kryptos κοσμεί από το 1990 την αυλή της CIA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Περιέχει 4 κρυπτογραφημένα μηνύματα, εκ των οποίων το τέταρτο δεν το έχει λύσει κανένας και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα άλυτα προβλήματα κρυπτογραφίας.

dorabella-cipher

Η Dora Penny, στις 14 Ιουλίου 1897, έλαβε μια κρυπτογραφημένη επιστολή απ’ τον μουσικό συνθέτη Edward Elgar. Τρεις γραμμές με συνολικά 87 χαρακτήρες από 24 σύμβολα. Το νόημα της επιστολής παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο καθώς κανένας δεν την αποκρυπτογράφησε.

dagapeyeff-cipher

Το κρυπτογράφημα του Alexander D’Agapeyeff εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη τελευταία σελίδα ενός βιβλίου του το 1939. Η αποκρυπτογράφησή του προσφερόταν ως πρόκληση προς τους αναγνώστες. Αργότερα, ο δημιουργός του παραδέχτηκε ότι ξέχασε πως το κατασκεύασε. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλάβει το νόημά του.

linear_a

Η Γραμμική Α είναι ένα από τα δυο συστήματα γραφής της Αρχαίας Ελλάδας που δεν έχουν κρυπτογραφηθεί ακόμη. Η Γραμμική Α χρησιμοποιήθηκε απ’ τον Μινωικό Πολιτισμό και χρησιμοποιήθηκε ως βάση της Γραμμικής Β. Παρότι η Γραμμική Β έχει κρυπτογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία του 50′ και τα δυο συστήματα γραφής μοιράζονται πολλά σύμβολα, αν τα σύμβολα της Γραμμικής Β χρησιμοποιηθούν με την ίδια σημασία και στη Γραμμική Α, παράγουν ακατανόητες προτάσεις.

Phaistos

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από τη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα. Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.ά. Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Η Ινδική γραφή είναι ένα σύνολο συμβόλων που αναπτύχθηκαν από τον Ινδικό Πολιτισμό μεταξύ 3500 και 1900 π.Χ. Οι περισσότερες επιγραφές που περιέχουν αυτά τα σύμβολα είναι εξαιρετικά μικρές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κρίνουμε κατά πόσο αυτά τα σύμβολα αποτελούν ένα σύστημα γραφής ή όχι. Παρά τις πολλές προσπάθειες, τα γραπτά παραμένουν μη κατανοητά.

Rongorongo

Το Ρόγκορογκο είναι ένα σύστημα ιερογλυφικής γραφής που ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα στο Νησί του Πάσχα. Πολυάριθμες προσπάθειες έχουν γίνει για την αποκρυπτογράφηση του,  καμία, όμως, με επιτυχή κατάληξη.

vinca writting

Η γραφή του πολιτισμού Βίντσα. Ένα σύνολο από σύμβολα που χρονολογούνται μεταξύ 6000 και 4500 π.Χ. Βρέθηκαν σε αρχαιολογικά ευρήματα στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Η φύση και ο σκοπός των συμβόλων είναι ένα μυστήριο.

Proto-Elamite

Η Πρωτο-ελαμιτική, χρησιμοποιήθηκε στο σημερινό νοτιοδυτικό Ιράν, πριν από περίπου 5000 χρόνια. Παραμένει ακατανόητη και όλες οι προσπάθειες για αποκρυπτογράφηση έπεσαν στο κενό.

illustrated manuscript book

Ο κώδικας Rohonc είναι ένα εικονογραφημένο, χειρόγραφο βιβλίο από άγνωστο συγγραφέα, με κείμενο σε μια άγνωστη γλώσσα και γραφή, που εμφανίστηκε στην Ουγγαρία στις αρχές του 19ου αιώνα. Η προέλευση του βιβλίου, το νόημα του κειμένου και οι εικόνες έχουν ερευνηθεί από πολλούς μελετητές, χωρίς οριστικό συμπέρασμα. Πολλοί Ούγγροι μελετητές πιστεύουν ότι είναι μια φάρσα του 18ου αιώνα.

Tamam Shud

Η υπόθεση Tamam Shud. Ένα απ’ τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αυστραλίας. Στη 1η Δεκεμβρίου 1948, στην παραλία Somerton, βρέθηκε το πτώμα ενός άντρα αγνώστου ταυτότητας. Στην τσέπη του βρέθηκε ένα απόκομμα που έγραφε “Tamam Shud”, και προερχόταν από μια σπάνια έκδοση ποιημάτων του Ομάρ Καγιάμ. Έπειτα από έρευνες, η αστυνομία βρήκε το βιβλίο του Ομάρ Καγιάμ, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το απόκομμα που υπήρχε στο πτώμα. Εντός του βιβλίου ανακάλυψαν έναν τοπικό τηλεφωνικό αριθμό και ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα, που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Το κείμενο ποτέ δεν αποκρυπτογραφήθηκε…

Ricky McCormick encrypted notes

Δύο χειρόγραφα έγγραφα βρέθηκαν στις τσέπες του Ricky McCormick, θύμα δολοφονίας, όταν το σώμα του ανακαλύφθηκε στη πολιτεία του Μιζούρι των ΗΠΑ, στις 30 Ιουνίου του 1999. Οι προσπάθειες από τη Μονάδα Κρυπτανάλυσης του FBI και της Αμερικανικής Κρυπτογραφικής Ένωσης απέτυχαν να αποκρυπτογραφήσουν τις έννοιες των δύο αυτών κωδικοποιημένων σημειώσεων. Στις 29 Μαρτίου 2011, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ εξέδωσε μια έκκληση για βοήθεια από το κοινό, στην εύρεση της σημασίας των μηνυμάτων.

Shugborough inscription

Η επιγραφή Shugborough είναι μια ακολουθία γραμμάτων, “O U O S V A V V”, ανάμεσα στα γράμματα “D” και “M”. Η ακολουθία βρίσκεται σκαλισμένη στο Μνημείο Shepherd του 18ου αιώνα, στο Shugborough Hall, στο Στράτφορντσαιρ της Αγγλίας. Ποτέ δεν έχει εξηγηθεί η σημασία των γραμμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία κρυπτογραφήματα του κόσμου.

bellaso challenge

Ο Ιταλός κρυπτογράφος Bellaso προκάλεσε τους “ανταγωνιστές” του να λύσουν κάποια κρυπτογραφήματά του σύμφωνα με τις οδηγίες του: “Το κρυπτογράφημα περιέχει την εξήγηση γιατί δύο σφαίρες, μία από σίδηρο και μια από ξύλο, πέφτοντας από μεγάλο ύψος θα πέσουν στο έδαφος την ίδια στιγμή”. Κανείς δεν έχει ακόμη επιλύσει το κρυπτογράφημα.