Οι κύκλοι της ζωής

Γράφει: Μπάραλη Νικολέτα

«Ένας κύκλος έκλεισε. Πολλοί μας περιμένουν και πολλοί μόλις άνοιξαν». Αυτά ήταν τα λόγια ενός πολύ καλού μου φίλου, όταν αποφοιτήσαμε. Κι έτσι είναι, γιατί όλα και όλοι έχουν και κάνουν τους δικούς τους κύκλους.

Ένας κύκλος είναι και η ζωή. Καθένας από εμάς αρχίζει και συνεχίζει το δικό του μοναδικό κύκλο ζωής, μέχρι αυτός να τερματιστεί. Και παράλληλα, μέσα σε αυτόν τον ατομικό κύκλο, κύκλοι ν’ ανοίγουν και να κλείνουν συνεχώς, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες, τις σχέσεις και τις αναμνήσεις μας. Κύκλοι που μας παρασέρνουν στις τροχιές τους και ενισχύουν τα γνωστικά και συναισθηματικά μας αποθέματα.

Κύκλοι μεγάλοι, κύκλοι μικροί. Κύκλοι πολύχρωμοι, κύκλοι μονόχρωμοι. Κύκλοι ο ένας μέσα στον άλλον, κομμάτια που συνδέονται, διακόπτονται, περιπλέκονται, χωρίζουν, ενώνονται. Κύκλοι που κινούνται αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα ή συγχρονισμένα.

Κάθε περίοδος της ζωής μας είναι ένας κύκλος, που αργά ή γρήγορα ολοκληρώνεται. Μα μέσα του υπάρχει μια σωρεία κύκλων, κάποιοι από τους οποίους αποτελούν συνέχεια προηγούμενων φάσεων της ζωής μας. Kάποιοι κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση, κάποιοι άλλοι τείνουν να κλείσουν, ενώ άλλοι θα συνεχίσουν να μας ακολουθούν και σε επόμενες φάσεις.
Πολλούς δε τους διαλέγουμε, απλά προκύπτουν. Άλλοι πάλι ακόμα κι αν είναι επιλογή μας, κλείνουν τόσο γρήγορα, πριν καν προλάβουμε να τους αντιληφθούμε. Κάποιοι που είναι πολύ σημαντικοί για εμάς και άλλοι πάλι που δεν είναι. Κύκλοι περιστασιακοί, κύκλοι διαχρονικοί.

Ο κύκλος της οικογένειας, ο κύκλος των φίλων, ο κύκλος της εκπαίδευσης και των σπουδών, ο κύκλος της εργασίας, ο κύκλος της καριέρας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα κύκλων που καλύπτουν όλο το φάσμα της πορείας μας. Κύκλοι που άνοιξαν μόνοι τους ή που εμείς δημιουργήσαμε. Κύκλοι που κάτι μας πήραν, κάτι μας άφησαν, κάτι μας έμαθαν, κάτι μας έδωσαν.

Δεν έχει σημασία πόσους κύκλους έχει κάνει ο καθένας από εμάς, πόσους άφησε πίσω ή πόσοι ακόμα περιμένουν να τους ολοκληρώσουμε. Σημασία έχει να εντοπίζουμε σε κάθε κύκλο την ουσία της ύπαρξής του και να έχουμε πάντα κατά νου αυτό που μας προσφέρει.

“In the circle of life, it’s the wheel of fortune, it’s the leap of faith, it’s the band of hope… till we find our place, on the path unwinding, in the circle of life”, Elton John – Circle Of Life.