Ξυλόκαστρο, ο μικρός παράδεισος του νομού Κορινθίας.

Γράφει: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το Ξυλόκαστρο, διαχρονικά, αποτελεί μία εύκολη και αγαπημένη επιλογή για απόδραση σε κάποιο Σαββατοκύριακο ή για τη γιορτινή περίοδο.

Από την εποχή της Φραγκοκρατίας κρατάει αυτό το όνομα, από μία ιστορία που έρχεται από το 1260, σε ένα κάστρο που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο για τις γύρω περιοχές, εξαιτίας της μεγάλης ορατότητας που πρόσφερε στον Κορινθιακό κόλπο.

Το Ξυλόκαστρο, αυτό το διαμάντι του νομού Κορινθίας, συνδυάζει αρμονικά και με ισορροπημένη κατανομή την κοσμοπολίτικη άνεση μίας μεγάλης πόλης αλλά και την απλότητα και το φυσικό περιβάλλον του χωριού.

Το Ξυλόκαστρο καταστράφηκε αρχικά από έναν σεισμό το έτος 1402, μέχρι να καταφέρει να δημιουργηθεί ξανά ως η σύγχρονη περιοχή που προσελκύει ολοένα και περισσότερους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις όταν βρεθείς στο Ξυλόκαστρο είναι η γεωλογική ποικιλομορφία και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Με το καταπράσινο δάσος του Πευκιά που είναι πλούσιο σε ποικιλία δέντρων, από πεύκη μέχρι λυγαριές, μυρτιές και αρωματικό θυμάρι. Πηγή έμπνευσης για μεγάλες μορφές της Ελληνικής ποίησης, όπως τον Κώστα Καρυωτάκη.

Το Ξυλόκαστρο με τις όμορφες ακρογιαλιές και τις παραλίες στις οποίες μπορείς να επιδοθείς σε θαλάσσια σπορ όπως jet ski και θαλάσσιο ποδήλατο, μέχρι ψάρεμα.

Παραδοσιακά Ελληνικά ταβερνάκια που σου προσφέρουν γεύσεις γνήσιας Ελληνικής θάλασσας με ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρος, αθερίνα και γόπα, τα οποία αναδεικνύουν την ποικιλία των ψαριών στη χώρα μας αλλά και τη σημασία τους για μία ολοκληρωμένη διατροφή.

Στο κέντρο του Ξυλόκαστρου, άξιο επίσκεψης είναι ο ναός του αγίου Βλάσση, με αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου, αντανακλά την αισθητική των Βυζαντινών εκκλησιών και χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Άρωμα κλασικής Ελλάδας αποπνέει ο ναός της Παναγίας της Φανερωμένης ο οποίος βρίσκεται ενάμιση χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης.

Μέσα στην καρδιά του Κορινθιακού, με απόσταση σχεδόν δύο ώρες από την Αθήνα, το Ξυλόκαστρο είναι μία ιδανική επιλογή για μία μικρή ή μεγάλη απόδραση από το κέντρο της πολύβουης πόλης και τη μουντή της καθημερινότητα.

πηγή φωτογραφίας