Καληνύχτα μαλάκα

Γράφει: Γιάννης Αγγελής

Σε σένα μιλάω φίλε που ήρθες από το πολυκατάστημα κουρασμένος. Άσε τις τσάντες στην άκρη και έλα να μιλήσουμε. Τα πράγματα είναι σοβαρά.

Καταρχήν ελπίζω να απόλαυσες την Κυριακή σου, ψωνίζοντας ρούχα από αστραφτερές βιτρίνες και ταΐζοντας τα παιδιά σου γρήγορο φαγητό. Γεννιέται ήδη το πρώτο ερώτημα. Απολαμβάνεις ή αναλώνεσαι χάνοντας όλο πιο αργά και βασανιστικά την προσωπικότητα σου;

Είσαι από αυτούς που χάρηκαν, όταν έμαθαν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Πιστεύεις ακράδαντα ότι έτσι θα τονωθεί η αγορά και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πως θα τονωθεί η αγορά, αν οι πολίτες δε διαθέτουν χρήματα ούτε για τα βασικά. Μήπως είναι ένα κόλπο εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, για να μετατοπίσει αλλού το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τη βάρβαρη πολιτική της;

Δε καταλαβαίνεις πως με αυτό το μέτρο της κυβέρνησης, καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αίμα και ιδρώτα εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρος πως δε σκέφτεσαι τους ανθρώπους που δουλεύουν αυτές τις μέρες με μεροκάματα της πείνας. Οφείλεις να συνειδητοποιήσεις, πως δε θα αργήσει ο καιρός που θα δουλεύεις και εσύ ο ίδιος τις Κυριακές. Φαντάσου την κοινωνία σα δάσος και τον κάθε πολίτη σα δέντρο. Αν αρχίσει να καίγεται το ένα δέντρο, νομοτελειακά θα το ακολουθήσει και το άλλο. Όλα και όλοι αλληλοεξαρτώνται σε αυτή τη ζωή.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν αυτή τη Κυριακή δεν είχες να κάνεις τίποτα καλύτερο, από να επισκεφτείς κάποιο πολυκατάστημα. Θα μπορούσες κάλλιστα να πάρεις τα παιδιά σου και να παρακολουθήσετε μια θεατρική παράσταση ή ακόμα να πας μια βόλτα στη θάλασσα και να εξομολογηθείς στη γυναίκα σου πόσο την αγαπάς. Αντί για αυτό, διάλεξες να αποκτηνωθείς, έχοντας απολέσει κάθε ιδιότητα πολίτη. Έχεις μεταλαχθεί σε ένα καταναλωτή πολιτικών προϊόντων. Διαλέγεις πολιτική τοποθέτηση λες και πρόκειται για μουστάρδα. Η εξουσία σου καταστρέφει κάθε δρόμο, και εσύ αντί να ψάχνεις μια ουσιαστική λύση μέσα σου, γίνεσαι συνένοχος του εγκλήματος. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της εποχής μας. Όλοι εξισώνονται με όλους, χάνονται τον πραγματικό τους εαυτό, με μοναδικό δεσμοφύλακα το χρήμα που ανυψώνει η υποβιβάζει υπολήψεις και αξίες. Αν δε συγκροτήσεις ξανά τον εαυτό σου έχεις τελειώσει. Αν δεν έχεις τελειώσει ήδη.

Το μόνο που θα σου πω είναι το εξής: Καληνύχτα μαλάκα, με αυτά που κάνεις, η ζωή δε θα έχει καθόλου πλάκα.