Η πλειοψηφία ως απόδειξη δικαίου

Γράφει: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η πλειοψηφία, ειδικότερα στο αποτέλεσμα των εκλογών, καθορίζει ένα πολιτικό αποτέλεσμα το οποίο επηρεάζει και τη ζωή των ανθρώπων που δε συναινούν σε αυτό.

Η πλειοψηφία δεν έχει δίκιο, όπως ευρέως έχει θεωρηθεί. Απλά, έχει τη δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις να κρίνει ένα αποτέλεσμα, το οποίο όμως θα έχει άμεση επίπτωση και στους ανθρώπους που δε συμφωνούν σε αυτό.

Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν εξασφαλίζει το ορθό από την άποψη του σωστού, του αποτελεσματικού, του ικανοποιητικού. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ψηφίζονται άνθρωποι που δοκιμάστηκαν στις προηγούμενες θητείες και κρίθηκαν ανεπαρκείς, εμφανίζουν συμπεριφορά κακοποιητική και τοξική ή έχουν ανευθυνότητα.

Δεν μπορούμε να αποδίδουμε όμως δίκαιο σε μία απόφαση επειδή απλά συναινούν σε αυτή οι περισσότεροι. Αν έξι άτομα συμφωνούσαν πως θέλουν να ουρήσουν στο κρεβάτι μου αυτή θεωρείται σωστή επιλογή απλά και μόνο επειδή συμφωνούν έξι άτομα απέναντι σε εμένα που είμαι μία;

Το Σωκράτη τον καταδίκασε η πλειοψηφία της εποχής, όπως και τον πρωτομάρτυρα Στέφανο ο όχλος τον έσυρε και τον λιθοβόλησε μέχρι θανάτου.

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ηθική την επίθεση ορισμένων σε έναν ή λιγότερους απλά επειδή υπερισχύουν ποσοτικά οι πρώτοι; Όχι βέβαια…

Το ότι σέβομαι μία απόφαση που στηρίζεται σε έναν κυρίαρχο δημοκρατικό θεσμό είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, δε δεσμεύομαι να τη θεωρώ σωστή ή να μη διακρίνω την έλλειψη παιδείας, γνώσης, αντίληψης πίσω από αυτή.

Είναι σημαντικό να δομηθεί ένα κλίμα διαλόγου, όπου η προσωπική άποψη θα μπορεί να συζητιέται ελεύθερα και να μην καταπιέζεται η μειοψηφία έναντι μία πλειοψηφίας η οποία τις περισσότερες φορές συμπεριφέρεται αλαζονικά.

Διαχρονικά, ο όχλος και η πλειοψηφία με φοβίζει. Επιθυμούσα πάντα να μην ανήκω στους πολλούς και θεωρώ ότι αυτό όχι μόνο δε με μειώνει, αλλά με υπερυψώνει.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά η πλειοψηφία ως απόδειξη δικαίου, απλά ως ένας κυρίαρχος αφουγκρασμός μία συγκεκριμένης άποψης ή ιδεολογίας.

Είναι, απλά, μία άποψη που υπερισχύει. Όχι η ορθή ή η σωστή.

Το δίκαιο δεν είναι κτήμα ενός, δύο, χιλίων, εκατομμυρίων. Το σωστό ανήκει στη Δικαιοσύνη και ακόμα αν κανείς δεν το ασπάζεται, αυτό δεν παύει να αξίζει και να έχει ουσιώδη υπόσταση.

Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε, να μαθαίνουμε, να συμμετέχουμε στα κοινά που αποτελούν το οξυγόνο της ζωής και της Δημοκρατίας. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, δεν επιτρέπουμε σε τοξικές απόψεις ανθρώπων να κυριαρχούν και να ενδυναμώνονται.

Πηγή φωτογραφίας