Η αρκούδα δεκανέας

Θα σας παρουσιάσουμε τον Wojtek (Βόιτεκ). Μια συριακή καφέ αρκούδα που υιοθετήθηκε από το 2ο σώμα του πολωνικού στρατού (για την ιστορία απ’τον 22ο λόχο πυροβολικού), όταν βρισκόταν στο Ιράν το 1942. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. (Πολλά δυάρια μαζεύτηκαν)

 

wojtek 9

 

Αρχικά, ο μικρός Wojtek είχε προβλήματα με την πέψη του και τρεφόταν μόνο με συμπυκνωμένο γάλα. Εν συνεχεία άρχισε να τρώει φρούτα, μαρμελάδες, μέλι και του έδιναν ως επιβράβευση μπύρα, η οποία σύντομα έγινε το αγαπημένο του ποτό. Τυχαίο;

 

wojtek 10

Κάνοντας μπάνιο:

wojtek 15

Όταν ο Βόιτεκ μεγάλωσε, στρατολογήθηκε κανονικότατα. Αρχικά με τον βαθμό του απλού στρατιώτη και αργότερα πήρε το βαθμό του δεκανέα.

wojtek 1

Έλαβε μέρος στη μάχη του Μόντε Κασίνο στην Ιταλία, όπου βοήθησε πολύ στη μεταφορά μεγάλων κιβωτίων με πυρομαχικά. Άλλωστε, το όνομά του, στα σλάβικα, σημαίνει: αυτός που του αρέσει ο πόλεμος.

wojtek 6

 

Επίσης, του άρεζε πολύ να παλεύει με τους στρατιώτες και ήξερε να χαιρετάει στρατιωτικά. Σιγά σιγά ο Βόιτεκ έγινε ανεπίσημα μασκότ πολλών στρατευμάτων που βρίσκονταν κοντά του και πόλος έλξης ακόμη και πολιτών.

 

wojtek 3

Μετά τον πόλεμο, ο μεγάλος πλέον αρκούδος, έφτασε στη Σκωτία όπου έζησε στον ζωολογικό κήπου του Εδιμβούργου μέχρι το θάνατό του το 1963 στην ηλικία των 21 ετών.

wojtek 2

Τον επισκέφτηκαν χιλιάδες πολίτες, δημοσιογράφοι και βεβαίως πρώην πολωνοί στρατιώτες, δίνοντάς του ακόμη και τσιγάρα…

 

wojtek 5

 

wojtek 11

 

wojtek 4

 

Bêdzie pomnik nied¿wiedzia Wojtka Fot. Marek lasyk

 

wojtek 13

wojtek 12

wojtek 14