Site icon Youropia.gr

Kowloon Walled City

Kowloon Walled City

Κάποτε ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Η Kowloon Walled City, λίγο πιο βόρεια από το νησί του Χονγκ Κονγκ, από τη δεκαετία του 50′ μέχρι το 1993, φιλοξενούσε πάνω από 50.000 ανθρώπους μέσα σ’ ένα τεράστιο συγκρότημα 300 διασυνδεδεμένων πολυκατοικιών που αποτελούσαν ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

Η πόλη, παγιδευμένη μεταξύ της Κίνας και του τότε βρετανοκρατούμενου Χονγκ Κονγκ, βρισκόταν ουσιαστικά σε μια άνομη ζώνη.

Και κάπως έτσι, γέμισε οργανωμένο έγκλημα, οίκους ανοχής, ναρκωτικά και… ανειδίκευτους οδοντιάτρους!

Ο καναδός φωτογράφος Greg Girard πέρασε αρκετά χρόνια εξερευνώντας αυτό το παράξενο μπλοκ ενωμένων πολυκατοικιών και τη ζωή των κατοίκων μέσα στους σκοτεινούς και αποπνικτικούς διαδρόμους. Με τη βοήθεια του φωτογράφου Ian Lambot, δημιούργησε ένα μεγάλο άλμπουμ με όνομα “Μια αναθεώρηση της πόλης του σκότους”.

Η Kowloon Walled City χτίστηκε σταδιακά χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, καθώς η μια οικοδομή σηκωνόταν ανάμεσα σ’ άλλες και πολλές φορές το χτίσιμο συνεχιζόταν πάνω στις ήδη υπάρχουσες χωρίς κανένα στάνταρ ασφάλειας.

Μπορεί να υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά το μεγαλύτερο μέρος από το εσωτερικό της “πόλης” παραμένει μυστήριο.

Μέχρι τον κατεδαφισμό του τετραγώνου το 1993, είχαμε να κάνουμε μ’ ένα φαινόμενο 33.000 οικογενειών, η μία κυριολεκτικά πάνω στην άλλη.

 

Οι κάτοικοι που ζούσαν στα ανώτερα πατώματα ήταν οι πιο τυχεροί καθώς μπορούσαν να ανεβαίνουν στις ταράτσες τους και ν’ αναπνέουν λίγο καθαρό αέρα.

Καπού εδώ πρέπει να πούμε ότι η Kowloon Walled City έχει “χρησιμοποιηθεί” για τα γυρίσματα αρκετών ταινιών.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν μετακινήσει τις επιχειρήσεις τους εντός αυτής, για να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά νοίκια καθώς και ν’ αποφύγουν τους επιθεωρητές ασφάλειας και υγιεινής της κυβέρνησης.

Συχνά, το ίδιο το σπίτι των κατοίκων, μετατρεπόταν την ημέρα στο εργαστήρι της επιχείρησης και το βράδυ γινόταν και πάλι κανονική, ήσυχη κατοικία.

Παρότι η πόλη ήταν ενα φυτώριο εγκληματιών, υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έζησαν για πολλά χρόνια εντός των σκοτεινών τειχών της εντελώς ειρηνικά και πολιτισμένα.

Καθώς η ποιότητα ζωής και η συνθήκες υγιεινής ήταν πολύ πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο Χονγκ Κονγκ, οι βρετανικές και οι κινέζικες αρχές αποφάσισαν να κατεδαφίσουν την Kowloon Walled City.

Πολλοί από τους κατοίκους διαμαρτυρήθηκαν έντονα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει συνολικές αποζημιώσεις 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρία του Χονγκ Κονγκ.

Παρότι, μερικοί κάτοικοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι και προσπάθησαν να σταματήσουν τις εκκενώσεις, αυτές ξεκίνησαν το 1991 και ολοκληρώθηκαν το 1992.

Το σύστημα τροφοδοσίας νερού της πόλης ήταν εντυπωσιακό και έδειχνε την εφευρετικότητα των κατοίκων. Είχαν σκάψει επιπλέον πηγάδια εντός της πόλης και είχαν τοποθετήσει χιλιάδες σωλήνες σ’ όλα τα κτίρια. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια μετέφεραν το νερό ακόμη και στα υψηλότερα πατώματα.

Σήμερα, στη θέση του πιο πυκνοκατοικημένου συγκροτήματος, υπάρχει ένας κήπος με δέντρα και λιμνούλες, καθώς και ένα μουσείο αφιερωμένο στο Kowloon Walled City.

Απρογραμμάτιστη, αυτοδημιούργητη, ανεξέλεγκτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες των Greg Girard, Ian Lambot και Spoon&Tamago.

Exit mobile version