Site icon Youropia.gr

Τι είδαν οι Σοβιετικοί όταν απελευθέρωσαν το Άουσβιτς…

Στις 17 Ιανουαρίου του 1945, ξεκινά η εκκένωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς καθώς πλησιάζουν οι σοβιετικές δυνάμεις. Το Άουσβιτς θα απελευθερωθεί από τον Κόκκινο Στρατό δέκα μέρες αργότερα, στις 27 του Γενάρη. Σε αυτές τις δέκα ημέρες, θα πραγματοποιηθούν τα τελευταία βασανιστήρια, οι τελευταίες εκτελέσεις, οι τελευταίες φρικαλεότητες…

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, λίγο μετά την απελευθέρωσή του και όπως το αντίκρισε ο Κόκκινος Στρατός.
Οι συρμάτινοι, διπλοί φράχτες του στρατοπέδου, στο 1945.
Οι επιζώντες του Άουσβιτς στέκονται πίσω από ένα φράχτη συρματοπλέγματος. Μερικά από τα παιδιά φορούν ρούχα ενηλίκων καθώς τα έντυσαν μόλις οι σοβιετικοί στρατιώτες. Ήταν γυμνά. (Galerie Bilderwelt/Getty Images)
Τα παιδιά λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Σοβιετικούς. Περίπου 7.000 κρατούμενοι βρίσκονταν στο στρατόπεδο όταν έφτασαν οι Σοβιετικοί. Αυτοί που άφησαν πίσω τους ήταν πολύ αδύναμοι ή άρρωστοι για να κινηθούν, όταν οι αξιωματικοί των ναζί εξανάγκασαν περίπου 60.000 φυλακισμένους να κινηθούν δυτικά καθώς πλησίασαν οι Σοβιετικοί. (AP)

“Η δουλειά απελευθερώνει”.

Ένας γιατρός, με το 322ο τμήμα Τυφεκιοφόρων του Κόκκινου Στρατού, οδηγεί μια ομάδα επιζώντων στην είσοδο του πρόσφατα απελευθερωμένου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, τον Ιανουάριο του 1945. Πάνω από την πύλη φαίνεται το σύνθημα “Arbeit macht frei”, το οποίο μεταφράζεται ως “Η δουλειά απελευθερώνει”… (East News/Getty Images)
Σοβιετικοί στρατιώτες και απελευθερωμένοι.
Ένας δεκαπεντάχρονος Ρώσος πιτσιρικάς, ο Ivan Dudnik, σώζεται το 1945. Ο νεαρός είχε θεωρηθεί τρελός από τους γιατρούς του στρατοπέδου. (Sovfoto/UIG/Getty Images)
Γυναίκες που κρατούνται στο Άουσβιτς, στοιβαγμένες στους κοιτώνες τους, Ιανουάριος του 1945.

Η φρίκη.

Λόφοι από γυαλιά δολοφονημένων, περίπου στο 1939.
Προσθετικά μέλη εκτελεσμένων σε σωρό, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Πολίτες και στρατιώτες ξεθάβουν πτώματα από κοινούς τάφους λίγο μετά την απελευθέρωση. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και Πολωνοί δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο. (Mondadori Portfolio/Getty Images)

Ακολουθεί μια εικόνα απόλυτης φρίκης, παρακαλώ, μην συνεχίζετε εάν οι εικόνες σας φαίνονται, έως τώρα, σκληρές.

Τα κρεματόρια του Άουσβιτς, μια εικόνα φρίκης, τον Φεβρουάριο του 1945…
Νεαροί Εβραίοι, δείχνουν τα μαρκαρισμένα τους μπράτσα, με τα τατουάζ αριθμούς. Βρίσκονται σε ένα πλοίο προσφύγων, στις 15 Ιουλίου του 1945.
Exit mobile version