Site icon Youropia.gr

Σάσων, το Επτάνησο που χάσαμε.

Η Σάσων ή Σάσωνα ή Σάζενο (Sazan ή Sazanit στην αλβανική γλώσσα) είναι το μεγαλύτερο νησί της Αλβανίας. Η έκταση του είναι περίπου 5,7 τ.χλμ. Δεν έχει μόνιμο πληθυσμό. Βρίσκεται ακριβώς εδώ:

Η Σάσων είναι το νησί στον κόκκινο κύκλο.

Κατά τον 19ο αιώνα, το νησί, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα ως τμήμα των Ιονίων νήσων. Ήταν τμήμα των Διαπόντιων Νησιών. Το 1864, παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα, όμως η χώρα δεν άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα. Η προσάρτηση του νησιού έγινε το 1912 κατά τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο από ένα άγημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Εκκενώθηκε από την Ελλάδα το 1914 κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας και παραχωρήθηκε στην Αλβανία. Η Αλβανία, με τη σειρα της παραχώρησε τη Σάσωνα στην Ιταλία στις 2 Σεπτεμβρίου του 1920. Η αλβανική κυριαρχία επί της Σάσωνας αποκαταστάθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1947. Για αρκετά χρόνια μετά το ’47, η Σάσων αποτέλεσε σοβιετική στρατιωτική βάση στη Μεσόγειο, μετά από συμφωνία της αλβανικής κομμουνιστικής κυβέρνησης με τη Σοβιετική Ένωση. Η τοποθεσία του νησιού έχει στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται στο στενό του Οτράντο και την είσοδο του Κόλπου του Αυλώνα.

Οι σοβιετικές βάσεις είναι εντυπωσιακές…
Από όλες τους τις οπτικές.

Το νησί, επανασχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Χρησιμοποιήθηκε ως στέγη στρατιωτικής βάσης, φιλοξενώντας περισσότερους από 3.000 στρατιώτες. Χτίστηκε λοιπόν μια στρατιωτική πόλη για να εξυπηρετήσει τον σκοπό:

Στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι στρατιώτες αποχώρησαν από τις θέσεις τους και το νησί εγκαταλείφθηκε πλήρως.

Το 2015, σύμφωνα με το αλβανικό κράτος, υπήρχαν σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού παρά το έντονα στρατικοποιημένο παρελθόν του. Από τον Ιούλιο του 2015 λοιπόν, επιτρέπεται η επίσκεψη του νησιού σε τουρίστες και κοινό.

Exit mobile version