Site icon Youropia.gr

5 Δεκεμβρίου. Η Ρόζα Παρκς και το μποϋκοτάζ των λεωφορείων.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1955, οι έγχρωμοι πολίτες παύουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία στο Μοντγκόμερυ, πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα.

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, οι λευκοί επιβάτες που επιβιβάζονταν σε λεωφορείο, κάθονταν στις μπροστινές θέσεις, ενώ οι έγχρωμοι επιβάτες στις πίσω θέσεις. Έπρεπε να υπάρχει πάντα μια κενή σειρά ανάμεσα στα δύο μέρη, λευκών και έγχρωμων, ώστε να διαχωρίζονται.

Εάν το λεωφορείο ήταν γεμάτο και επιβιβαζόταν ένας λευκός επιβάτης, οι έγχρωμοι που κάθονταν στην πρώτη σειρά του πίσω μέρους, έπρεπε να σηκωθούν, προκειμένου να καθίσει ο λευκός και να δημιουργηθεί μια νέα κενή σειρά.

Οι έγχρωμοι επιβάτες που μόλις είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και λειτουργούσαν πλέον ως “σύνορο”, παρέμεναν όρθιοι…

Η σύλληψη της Ρόζα Παρκς

Την 1η Δεκεμβρίου του 1955, η 42χρονη ράφτρα Ρόζα Παρκς, γραμματέας του παραρτήματος του NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) στο Μοντγκόμερυ,

Η ιστορική φωτογραφία της Ρόζα Παρκς

αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άντρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Η θρησκευτική ηγεσία του μαύρου πληθυσμού στο Μοντγκόμερυ συγκεντρώθηκε στην εκκλησία, όπου ήταν πάστορας ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να αποφασίσει αν θα προχωρούσαν σε μποϋκοτάζ των λεωφορείων.

Η Ρόζα Παρκς και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1955, οι έγχρωμοι πολίτες παύουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία στο Μοντγκόμερυ, πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα.
Το μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ κράτησε 381 ημέρες.

Το λεωφορείο που “φιλοξένησε” την αντίδραση της Ρόζα Παρκς

Οι έγχρωμοι του Μοντγκόμερυ, πήγαινουν στις δουλείες τους και μετακινούνταν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, με κάρα, με ποδήλατα και προφανώς, με τα πόδια. Έκανε την εμφάνισή του το φαινόμενο του “μοιρασμένου” αυτοκινήτου (car-pooling). Οι αρχές τις πόλης, για να εμποδίσουν το συγκεκριμένο τρόπο μετακίνησης, ζήτησαν από τις τοπικές ασφαλιστικές εταιρίες να μην ασφαλίζουν τα εν λόγω αυτοκίνητα. Η ηγεσία των έγχρωμων του Μοντγκόμερυ στρέφεται στο Lloyd’s του Λονδίνου.

Οι έγχρωμοι ταξιτζήδες, χρεώνουν την κούρσα μόλις 10 σεντς, όσο δηλαδή κόστιζε το εισιτήριο των λεωφορείων. Οι αρχές αποφασίζουν να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους χρέωναν την κούρσα λιγότερο από 45 σεντς.

Η νίκη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις 4 Ιουνίου του 1956, τοπικό δικαστήριο της Αλαμπάμα έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για το φυλετικό διαχωρισμό στα λεωφορεία. Ασκήθηκε έφεση μα στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου έτους το Ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δέχτηκε την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου. Οι έγχρωμοι επιβάτες επιλέγουν τη θέση τους.

Η Ρόζα Παρκς, σε λεωφορείο, μετά την ισχύ του νόμου.

Το μποϋκοτάζ στο Μοντγκόμερυ ανέδειξε ως ηγετική του μορφή τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Barack Obama κάθεται στη θέση της Rosa Parks στο λεωφορείο που βρίσκεται στο Μουσείο Henry Ford.
Ένας από τους φόρους τιμής στη Ρόζα Παρκς.

Η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς, φεύγει από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου του 2005. Η ηρωίδα του λεωφορείου είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

Exit mobile version